Ashadee tutup? (JomNiaga.com)

Salam sejahtera.

Wah, tak sangka pulak aku posting pertama untuk tahun 2016 ni adalah pasal penutupan Ashadee.com atau yang dulu mula-mula dikenali sebagai JomNiaga.com. (aduii.. feng-shui tak baik nih.. hahahaha… tp untuk orang yg percaya feng-shui.. :p not me la kot ). Bagi yang biasa buat bisnes affliliate rasanya kenal sangat la dengan Ashadee.com. (Bagi yang tak biasa tu.. simplenya its about buat duit dengan affiliate..). Orang dibelakangnya adalah juga otai internet marketer Mr.Gobala Krishnan. Yang juga antara orang yang mengglamerkan lagi teknik pop up (yang aku menyampah..  jangan marah.. hehe) pada skrin blog atau facebook di Malaysia. Namanya affiliate programnya pun orang geram.. “Samseng Facebook”. Hahaha.

Anyway, aku terkejut juga.. ingat nak cari bahan untuk linking melinking. Pegi web www.ashadee.com. Tetiba.. jeng, jeng, jengg…

Ashadeeclosed

Makluman bahawa laman web dan bisnes ashadee akan ditutup. Agak mengejutkan, sebab ramai yang beranggapan Ashadee adalah satu platform bisnes affiliate yang kukuh di Malaysia. Bagi aku sendiri, Gobala sudah pun melepasi sempadan untuk mewujudkan jenama (branding) pada dirinya sendiri. Jika, disebut Ashadee, orang tau Gobala. Orang sebut Gobala, orang ingat Ashadee. Dan platform bisnes affiliate sendiri rasanya dah berjaya di sinonimkan dengan Ashadee. Walaupun nama Ashadee itu sedikit sebanyak mengganggu perjalanan bisnes ini (sebab pada mulanya dikenali sebagai JomNiaga.com, yg of coz lebih catchy..) namun penutupan.!? Ianya terlalu drastik bagi segala effort yang telah dibuat. Trust me, aku dah pernah rasa. Tak perlu cerita la kan, ringkasnya aku juga pernah cuba menjenamakan “ulike”. Nampak macam gagal, tapi masih mencuba…

Apa-apa pun, ini pendapat aku saja. Jika aku adalah Mr Gobala, aku akan kekalkan platform yang ada, biarlah ianya tidak berjaya pergi ke pasaran global pun. Sebab di Malaysia, Ashadee sudah pun menjadi “someone”. You can just create another “someone” untuk pergi pasaran global dan if that also doesn’t work, u can just run back to your “someone” in Malaysia. Kenapa nak tutup?!  Tindakan yang aku akan buat pertama adalah fire my advisor.. hahaha. And then kekalkan Ashadee pada momentum yang stabil dan cost effisien. Then start brainstorming for new ideas.

Faham… internet di Malaysia ni sangat lah kecil. Pengguna pun yang itu-itu jugak. Kalau buat seminar internet asyik muka aku, muka kau jer. Lepas tu cerita benda sama. Tetapi idea tak pernah akan habis. Kena push to the limit. Boleh saja buat combination offline dan online. Mengapa kita tak cabar diri untuk pecahkan konsep “niche” dalam pemasaran internet.? Konsep “niche” nampak betul. Tapi bagi aku, ianya untuk skop kecil untuk internet affiliate. Malah otai internet marketing di luar macam Jamie Lewis pun memperluaskan konsep “niche” itu ke platform Offline marketing. Kita terpaksa terima hakikat bahawa akhirnya internet adalah tools sahaja dan peluang, cabaran serta lubuk yang lebih realistik dan besar adalah pasaran offline. Anda tak boleh buat pizza yang sedap dengan keyboard jer, tapi in making the best pizza, u can google the best recipe, the best technique and even combine them untuk hasilkan pizza yang marvellous.. hehehe.

Anyway, all the best diucapkan kepada Mr Gobala and the team. Semoga dapat evolve kepada sesuatu yang lebih hebat lagi. Teruskan usaha. Walaupun aku kurang setuju dengan penutupan Ashadee. Tapi..apadahal. Its up to you. Aku masih ada lagi T-Shirt JomNiaga yg diberikan kat aku percuma (masih aku pakai..) tahun 2012..

jomniagabest

Internet marketer di Malaysia ni takleh nak dipisahkan. Walaupun tak kenal, apa yang seorang IM buat pada hari ini akan sedikit sebanyak memberi kesan kepada yang lain. So.. why not stay united and strong.. -smile-

 

p/s: Bila tulis post ni.. aku teringat penutupan “The Shop Around The Corner” dalam You’ve Got Mail. (Another example of a brilliant remake yg boleh jual.. hahahah)

 

 

bannerrevolusi

Aurat dan Tudung – Berpakaian Tetapi Telanjang.

burger

 

 

Alahai… malu aku nak tulis pasal topik nih. Malu sebab sepatutnya aku mampu melarang dengan bertindak lebih agresif dan bukannya sekadar menulis diruangan internet. Berapa ramai sangatlah yang nak baca tulisan yang menegur dan berapa sangatlah yang nak ‘ambik pot’ pasal apa yang nak aku cakapkan nih.

Terlalu malu untuk menulis, sebab rasanya salah diri sendiri yang tidak cukup berani menegur, tidak cukup ilmu untuk mendidik kaum Hawa disekeliling aku nih.

Namun apa-apa pun nampak semakin menjadi-jadi dan kalau duduk diam sahaja tidak dibukakan minda nanti semakin jahanamlah hidup kita. Ramai blogger yang dah menulis tentang aurat dan tudung nih. Adakah ianya berkesan ataupun tidak aku pun kurang pasti.

Secara mudahnya kita diwajibkan menutup aurat. Arahan ini bukan dari kerajaan Malaysia atau mana-mana kerajaan lain. Ianya datang dari yang lebih hebat lagi dari itu.Aku bukanlah alim ulama yang mampu bagi hadis dan fatwa pasal menutup aurat. Namun aku sangat faham akan perasaan malu. Dari kecik lagi mak dan ayah aku dah ajar pasal malu. MALU itu membezakan kita dengan HAIWAN. Jika kaum Hawa ambil berat pasal MALU ini pun sudah cukup sebagai permulaan kearah menutup aurat.

Mengapakah aurat wanita merangkumi hampir keseluruhan tubuh wanita? Sekali lagi aku menulis sebagai seorang yang biasa sahaja,tidak akan aku keluarkan potongan ayat Al Quran atau hadis. Ini sekadar pendapat aku yang simple dan mudah difahami oleh sesiapapun. Dan pendapat yang aku tulis ini disampaikan sedemikian rupa supaya tidak ada yg tersinggung dan mendapat perhatian semua.

Adakah kaum Hawa nih tau bahawa mereka ini diciptakan Allah dengan secukup indah sifat sehingga boleh melemahkan jiwa seorang lelaki. Tahukah saudari-saudari sekelian seorang lelaki tidak akan cukup melihat satu inci aurat seorang wanita kerana memang itulah kelemahan orang lelaki.

Fahamilah bahwa lelaki pada zaman sekarang (akhir zaman) menangggung dugaan yang maha hebat, kerana wanita yang telanjang boleh dilihat dimana-mana. Buka TV, boleh nampak..pergi jalan-jalan ditaman, shopping kompleks, pantai, perpustakaan, pasar malam, kedai runcit, depan masjid, dan lebih2 lagi di internet.. ARRGGhhh.!! Seksa tak macam tuh.?

Ambil contoh simple macam nih lah.. katakanlah anda telah diciptakan Allah untuk suka makan burger. Anda makan benda lain tapi kalau jumpa burger, mesti nak makan. Bagaimanakah perasaan anda jika sedang anda berjalan anda nampak burger dimana-mana. Pastilah anda akan jadi tidak keruan. Tetapi apa kata kita letakkan burger tadi semua dalam kotak hitam yang tidak membayangkan ia sebiji burger. Maka anda boleh pulang kerumah dengan aman.

Itulah yang kami kaum lelaki pohon dari kaum Hawa. Tutuplah aurat anda sebaik-baik dan semoleknya. Jangan lah pakai tudung tapi aurat lain terbuka. Janganlah pakai tudung tapi pakai pakaian ketat sampai kami nampak ‘burger’nya. Tak payahlah pakai ‘legging’ tuh diluar rumah. Baju ‘body hug’ tuh jangan beli.  Lelaki tak heran pasal fesyen anda. Tutuplah aurat. Pakailah pakaian longgar dan labuh. Jangan langsung nampakkan susuk tubuh anda pakai kaum lelaki nih. Jangan la bagi macam-macam alasan. Cuba buat alasan untuk menutup aurat pula lah.

Aku boleh tulis panjang2 lagi.. tapi dah beratus-ratus post yang ditulis pasal aurat dan tudung nih. Harapnya yang sikit pun dah faham dah. Dan selalunya akan ada gambar2 aurat terdedah dimasukkan sekali. Takyahlah aku letak.. korang dah paham dah kann.. aku letak gambar lain lah.. hahahaha…

p/s: Apabila yang istimewa itu dah banyak bersepah dan terdedah, maka tiadalah lagi istimewanya. Sungguh PALING ISTIMEWA lah jika hanya seorang sahaja yang dapat menikmatinya..!! Jadilah yang paling istimewa..

1 2 3 8