Ada apa pada Ola Bola?

ola bola

Hmm.. hari ini teknik pemasaran adalah segalanya. Termasuklah pada isu Ola Bola. Anda dah tengok Ola Bola? Mengapa saya nak tulis pasal isu Ola Bola? Sebab pertama adalah kerana ada ura-ura untuk filem ini disaman. Sebab mengubah sejarah. Mungkin siapa yang menonton filem ni dan nak saman..tak biasa menonton filem kot.. hehehe. Hmm.. saya dah tonton waktu awal ditayangkan. Mengapa saya pergi tonton? Sebab pemasaran yang berkesan. Adakah saya rasa filem ini bagus? Saya bagi 3 dari 5 bintang. Adakah saya rasa filem ini perlu disaman? Tak perlu..

Kenapa tak perlu saman? Ianya filem yang inspired by (diinspirasi dari), bukan sebuah filem sejarah. Sudah cukup baik bagi pihak yang nak menyaman, ada yang nak buat filem untuk mengingati mereka. Kalau tak, korang rasa ada ker bebudak hari ni nak ambik tau pasal kisah 1980 tu? hehehe..

Chiu Keng Guan sekali lagi cuba bermain dengan emosi dalam jiwa penonton tempatan, selepas filem the Journey. Teknik pemasaran dalam kedua-dua filem ini bagi aku sangat jelas, sebab kedua-duanya mempunyai “target market” yang lebih besar dari filem melayu yang kebanyakan dikeluarkan Malaysia. Ianya adalah untuk penonton “Malaysia”, bukan penonton “Melayu”, dan ianya berkenaan sukan yang semakin dinaiktaraf di Malaysia. Bolasepak.Dan bagi aku antara yang berkemampuan untuk buat promosi filem di Malaysia adalah Astro Shaw. Dan mereka betul2 “buat promosi”. Mungkin mereka juga dah jumpa resepi “bikin filim”. Sebab mereka memang berada dalam kolam yang betul. Ikan “koi renang-renang”. Hehehe..

Cara penyampaian cerita Ola Bola ni memang tak lari dari The Journey. Jadi bagi mereka yang dah pernah menonton The Journey, maka anda boleh expect bagaimana bentuk penceritaan filem ini. bagi saya CKG seorang pembikin filem ala Bollywood, jadi dia akan hasillkan filem yang BOOM kalau diberi peluang buat filem berdurasi 3 jam. 🙂 .  Bagi saya filem ini dapat kutipan RM12 juta dalam masa tak sampai 3 minggu adalah kerana iklan dan marketing yang dibuat saja. Isi filem, pelakon dan teknik bagi saya biasa-biasa saja. Lebih sedikitnya sebab idea filem pasal sukan jarang nak jumpa kat Malaysia. Tapi tak tau lah, saya ni sekadar penonton wayang gambar saja. Mungkin la “kaki” juga, tapi bukan expert. Saya tulis apa yang saya rasa. Bagi saya pemasaran nya sangat bagus. Terlalu bagus sehingga tiada yang tinggal untuk di “wow” kan lagi semasa menonton filem nya. Anda akan rasa teruja bila menonton trailer nya… dan itu lah saja isi ceritanya. Yang dalam trailer tu saja… kalau anda pergi menonton di panggung wayang, anda akan tertunggu-tunggu apa lagi yang menarik.!? Dah takde.. semua dah tunjuk kat trailer.. hahaha.

Apa-apa pun its a win-win situation. Effort mereka berbayar, dan Malaysia ada satu lagi filem yang “boleh jual”. Good job.. hehehe..

Next ke panggung nak nengok MUNAFIK… 🙂

 

Ultras Malaya Semangat Sebenar Bolasepak Malaysia.

ultrasmalaya

Mungkin anda pernah kenal mereka secara negatif. Mungkin juga anda pernah dengar mereka bersorak. “Mengamuk” dan “Membantah”. Dengan “chant” yang pelbagai dan berbunyi garang dan kurang ajar, Ultras Malaya adalah kumpulan penyokong bolasepak negara yang tidak akan berhenti menyokong dibelakang pasukan tanpa kenal penat atau tewas. Walaupun mungkin cara mereka tidak digemari oleh segelintir golongan. Namun pada pendapat saya. Api semangat yang mereka pamerkan sepanjang perlawanan berlangsung adalah semangat juang bolasepak yang patut disuarakan. Menang atau kalah bukan misi mereka. Misi mereka adalah seperti minyak yang membakar semangat pemain di dalam padang. Walaupun kadangkala mereka adalah kumpulan minoriti didalam stadium. Tetapi “ngauman” mereka akan membuat gendang dan rebana penyokong pasukan lawan ibarat dipalu dengan batang ubi. Lihat bagaimana mereka “memiliki” stadium waktu Malaysia menentang Singapura baru-baru ini.

 

 
Ada yang tidak gemar dengan Ultras Malaya kerana mereka menyuarakan pendapat secara terus terang. Tanpa tapisan atau segan silu. Mungkin dianggap tidak hormat. Tetapi jika itu yang perlu untuk membentuk semangat juang dalam sesebuah pasukan bolasepak, Ultras Malaya akan katakan. Mereka akan katakan nya beramai-ramai dalam satu nada. Jika tidak ada yang berani untuk menegur. Ultras Malaya akan nyatakan untuk anda. “Out loud” dan “in the open”.

Beberapa kali sudah saya terbaca komen penyokong pasukan lawan, yang rasa malu dengan penyokong mereka. Mereka kata pasukan Harimau Malaya patut menang kerana mereka ada Ultras Malaya dibelakang mereka..!! Hebat sungguh pernyataan ini. Maknanya apa pun berlaku di padang. Menang atau kalah, Ultras Malaya akan pastikan pasukan negara menang di bangku penyokong. Dengan semangat yang dibawa ini, aura nya pasti akan sampai ke tengah padang. Geloranya akan mengepam laungan sorak menjadi kudrat tambahan kepada pemain. Syabas Ultras Malaya.

Teruskan laungan semangat Ultras Malaya..!!

 

ultras

redultras