Apa fikir mu tentang Tuhan?

Salam sejahtera.

Hari ini melawat insan yang aku pernah tumpang kongsi kasih sayang sedikit sebanyak sewaktu hidupnya. Namun hari ini, putus sudah taupan roh pada batang tubuhnya. Lalu dia menutup mata buat kali terakhir di alam dunia ini. Tiada rasa kesayuan yang melampau hari ini sebab aku faham segalanya adalah milik Tuhan. Kita ini “hamba”. Adakah punya harta dan kepunyaan? Tiada hakmilik apa pun kawan. Harta yang paling bernilai Tuhan pinjamkan untuk kita gunakan adalah akal fikiran. Harta yang satu inilah paling bernilai kerana ianya “pengganda nilai”. Dengan menggunakan akal kita mungkin jadi 2 kali lebih baik dari diri yang sedia ada, atau mungkin juga 2 kali ganda lebih jahanam. Jadilah bijaksana.

Bila balik ke rumah, ada cakap-cakap yang mahu jadi prihatin atau mungkin mahu perhatian. Aku ya kan saja. Sebab kata Tuhan jangan salahkan sesiapa kerana mungkin belum sampai pengetahuan kepadanya. Dan mungkin yang patut dipersalahkan atas jahilnya dia adalah kita. Mungkin. Jika belum faham untuk berani hidup berani mati. Bagi yang faham saja.

Aku terpanggil untuk berkongsi dengan mereka yang belum sampai pengetahuan kepada mereka. Kalau ada yang membaca ni masih tidak berani hidup dan tidak berani mati, maka anda lah yang paling harus baca sharing kali ini.  Cakap-cakap prihatin itu sepertinya mahu mengigatkan aku tentang “mati”. Betapa perlunya kita segera membuat persiapan untuk bertemu Tuhan. Maklumlah kita tidak diberitahu terlebih awal bila ajal masing-masing kan. Jadi bila ada manusia yang menghembus nafas terakhir kali ini, pesan dan kesan nya adalah untuk yang masih bernafas. Katanya kita ini perlu segera selesaikan “hal dunia” dan persiapkan diri untuk bertemu Tuhan.

Soalan paling asas sebenarnya yang perlu ditanya adalah.

“Apa mahunya Tuhan?.”  Adakah Tuhan mahukan kita buat sesuatu sewaktu di dunia ni? Apa dia? Jika anda boleh menjawab soalan ini, pasti saja anda akan berani hidup dan berani untuk mati. Maksudnya anda sudah faham apakah maksudnya hidup. Tiada siapa boleh kata tidak atas perintah Tuhan kan?, anda akan jadi seperti askar pejuang yang sanggup mati dan bangga untuk hidup.. sebab mereka tahu apakah matlamat mereka diberikan nyawa, dan komen orang yang kurang mengfungsikan akal mereka juga akan jadi tidak penting dan tidak rasional.

Jadi persoalan inilah yang nombor satu perlu anda jawab. Cari jawapannya, gunakan akal. Gandakan nilai diri anda. Maka inilah persiapan yang paling baik untuk bertemu Tuhan. Bukankah begitu? Pastilah persiapan yang mengikut spec (spesifikasi) diberi Tuhan yg terbaik. Mudah saja bukan? Faham dulu baru buat. Bukan sekadar bicara “ehh..segera selesaikan hal dunia”  dan kemudian siapkan pulak hal akhirat. Yang penting dulu bro.. kena tau apa mahuNya?

Saya berikan satu contoh mudah yang mungkin anda juga buat setiap hari tanpa kefahaman. Didalam bacaan solat anda ada Al Fatihah, surah ini pula ada doa atau permintaan yang selalu kita pohonkan (secara sedar ataupun tidak) iaitu. Al-Fatihah : ayat ke 6 ” Tunjukkan lah kami jalan yang lurus” Apa yang akan berlaku sekiranya tiba-tiba Tuhan tunjukkan “jalan yang lurus” itu didepan mata anda. Adakah anda akan kenal? Pastilah TIDAK sebab anda memohon tanpa kefahaman. Anda sendiri belum kenal apa itu “jalan yang lurus”. Biar faham dan kenal dulu baru anda pohon bukan?

Takkan lah anda nak doa “Ya Tuhan, berikan aku wang sejuta rupiah” sedangkan anda duduk di Malaysia dan anda tahu apa nilainya. Pasti tidak kan berlaku kan. Sebab anda berbuat sesuatu dengan kefahaman. Jadi fahamkan dulu apa sasaran nya jadi barulah anda boleh bekerja ke arah itu.

Soalan kedua pulak, bagaimana nak tau tahu apa mahunya Tuhan itu? Aaa… soalan penting nih. Jawapannya.. Tuhan dah berikan jawapan, siap dah tuliskan. Dari zaman dulu sampai sekarang tak berubah jawapannya. Tapi kena pakai akal baru faham. Semuanya ada dalam Al Quran. :p

Jadi untuk berani hidup dan berani mati mengikut kehendak Tuhan (jalan yang lurus) adalah bermula dengan memahami Al Quran.

 

Aku share satu video pendek.. dengar betul2 apa dia kata.. (minit 5:08)

XBuddyz : Misi cipta dana backup RM25,000 untuk raya 2017.

Salam sejahtera.

Suatu ketika dulu saya pernah buat review tentang modus operandi “Kerja Hantar Email dari rumah Pn Maznah”, ramai yang berterima kasih pada saya atas review tu. Kemudian muncul pula MyBC & Charity ID. Ramai juga yang sempat buat duit, termasuk saya (admin) yang buat CharityID. Kemudian ianya berkubur. Ianya berkubur sebab 1 perkara. Nanti saya share dihujung sharing nih.

Kali ini saya nak share tentang Xbuddyz. Seperti biasa kalau dihujung pembacaan ni anda rasa ianya berbaloi, rebut peluang cepat. Jangan fikir terlalu lama. Tapi kalau anda rasa ianya tak berbaloi jangan join lah. Seperti biasa saya bagi review ikut pendapat dan penilaian saya sahaja. Terpulang kepada penilaian masing2.

Baik, terus kepada Xbuddyz.

Program Xbuddyz ni saya jangka akan meletup-letup dan dapat sambutan dalam waktu sekarang nih sebab tak lama lagi nak puasa & raya. Memang orang suka sangatlah program yang membantu sesama marhaen macam nih. Maklumlah semua perlukan bantuan nak meredah Ramadhan & Syawal tahun 2017 nih. Kalau ada peluang buat duit extra RM1k, RM2k dengan modal rendah pun dah cukup bagus. Ini kan pulak kalau sasaran untuk hari raya adalah RM25,000. Modal Rm40.

YA, SAYA INGAT AWAL-AWAL.. Ada 2 kerja yang WAJIB buat kalau nak dapat income 5 angka sebelum raya dengan XBUDDYZ nih.

  • Keluarkan Modal RM40. (Sekali sahaja)
  • Dapatkan 4 orang rakan join komuniti XBUDDYZ ni.

Itu jer, lepas tu tugas anda hanya duduk diam check duit dalam akaun.

Program Xbuddyz ni BUKAN  MLM, bukan jual produk dan BUKAN berbentuk PELABURAN. Ianya Bukan perniagaan pun. Konsepnya simple “tolong menolong sesama ahli”. Lebih kurang macam MyBC & CharityID dulu. Tetapi diubah suai sedikit supaya lebih efisien.  Anda boleh join dengan bermodalkan RM40 sahaja. Dan sekali modal sahaja. Duit modal RM40 yang anda keluarkan sebenarnya membantu orang lain, yang mempunyai matlamat yang sama iaitu mahu membantu dan mahu dibantu. Kemana duit RM40 anda pegi? Lihat rajah kat bawah.

Anda bantu orang lain diawal penyertaan. Anda juga akan dibantu bila tiba masa anda. Yang hebat nya anda akan dibantu sehingga pendapatan 5-6 angka. Dengan modal RM40. Hebat.

Faktor modal pun rasanya harga mampu. Tak sampai RM50 pun. Hanya RM40. Kalau sebelum ni MYBC dan CHARITYID RM50 & RM60. Jadi modal dah semakin kurang.  Dan tugas anda hanya promosikan link anda untuk dapatkan minima 4 orang. Setiap ahli yang anda perkenalkan anda dapat bonus RM10. Jadi logiklah, 4 orang dah pulang modal.

Selepas dapat 4 orang, tugas penting anda adalah pastikan/bantu 4 orang dibawah anda ini dapatkan 4 orang mereka. Dekat sinilah timbulnya masalah yang “membunuh” program MyBC dan CHARITYID sebelum ni. Kebanyakan peserta tidak faham gerak kerja program. Pastikan anda tidak melakukan kesilapan ini lagi. Jadi dengan XBUDDYZ ini kita cuba atasi semua masalah yang akan membunuh program. Selepas anda dah join,

JANGAN DAFTARKAN ORANG PASIF.

JANGAN DAFTARKAN NAMA SENDIRI LAGI.

JANGAN DAFTARKAN NAMA ANAK / BINI / SUAMI / SEDARA MARA

Jangan la buat-buat bodoh. “kata cari 4 orang jer lepas tu duduk diam, so saya daftarkan anak, bini, mak, atuk”. Lepas tu saya duduk diam.

Memang sebenarnya program macam XBUDDYZ ni ada SpillOver & AutoUpgrade dan anda boleh duduk diam, tetapi jika semua orang yang join bersikap macam ni, maka inilah faktor yang akan “membunuh” program. Sasaran takkan tercapai. 

Jadi, dapatkan 4 orang downline anda secara iklan ke public, tak susah pun kalau anda letakkan usaha sungguh2 dalam masa 24 jam pun anda dah dapat 4 orang. Kena ada teknik. Group saya GandaNiaga.com berkongsi teknik pantas ni. Jadi ingat.. jangan main tipu. 4 orang downline anda mesti yang aktif. Ini sebenarnya untuk kebaikan semua orang.

Program-program ala-ala kutu ni sebenarnya realistik dan logik DENGAN SYARAT tiada yang mengharapkan SPILL OVER. Konsepnya boleh mengharap kalau anda dah buat kerja anda.

Saya tak segan silu mensarankan jika anda bukan jenis yang nak mencuba, jenis tak nak berusaha supaya tak payah join XBUDDYZ nih. Sebab hujung2 nanti anda yang kecewa sebab nak tunggu Spill Over nya lambat. RM40 lebur.

Tapi bagi yang ada rasa nak ubah keadaan, sanggup buat sedikit usaha, saya akan ajarkan tekniknya untuk dapat 4 orang downline anda dalam masa 24 jam. Heck.. !! Ada ramai marketer kat luar sana yang jual produk, jual servis, cari pelangan untuk harga yang jauh lebih mahal. Saya sendiri marketer online yang jual barang rumah berharga beribu ringgit setiap hari. Takkan lah anda yang nak cari pengguna yang ada modal RM40 nak putus asa begitu jer? Tapi nak RM25,000 untuk keluarga beraya kan? Kena cuba la bro..belajar. Ilmu tu lagi bernilai. Gagal cemana pun anda dapat ilmu.

Nak start? Daftar FREE sini dulu. Dah daftar saya akan WhatsApp personally.

Info detail boleh tengok KAT SINI

 

Projek Raya 2017 : Extra RM4k-RM8k setiap bulan sebelum raya.

Salam sejahtera.

Alhamdulillah. Setelah beberapa bulan saya cuba sendiri, akhirnya saya dah bersedia untuk kongsikan kaedah buat RM4k-RM8k setiap bulan dengan CUCKOO.

Dan kebetulan pula tak berapa lama jer lagi, kita akan sampai ke bulan Ramadhan untuk berpuasa dan seterusnya menyambut hari raya.

Saya faham puasa & raya 2017 (tahun ni) akan jadi lebih mencabar kepada ramai orang. Rata-rata rakan disekeliling meluahkan rasa tertekan dengan keadaan ekonomi sekarang. Bagi mereka yang dah ada gaji 5,6 angka tu rasanya mungkin lah tak panik sangat. Tapi ramai lagi yang sedang struggle setiap bulan sepanjang tahun ni. Ini hakikatnya.

Keadaan akan jadi lebih perit dari hari ini (hari ni 17 April 2017) pada bulan Ramadhan nanti. Orang kata bulan puasa, bulan untuk berjimat. Tapi hakikatnya di Malaysia tidak begitu. Bulan puasa & raya adalah bulan duit keluar berganda lebih banyak. Kos lebih tinggi.

Tak perlu saya cerita panjanglah. Anda pun sedar akan keadaan ni. Jadi bagi mereka yang sedar perlu buat sesuatu. Siapa siaga dari sekarang. Kalau tidak buat sesuatu, nanti masa puasa & raya akan banyak lah kisah airmata dan gundah gulana. Mana tak sedih kalau anak mintak baju raya, kita suruh pakai baju T-Shirt jer. Sadis kan. Dan mcm2 hal lagilah akan menambah tekanan jiwa. Jadi saya pohon anda buatlah sesuatu.

Meh sini, saya kongsikan kaedah untuk buat extra income sebelum puasa, sebelum raya tahun ni. Kalau anda berminat. Projek raya ni adalah dengan jadi agen Cuckoo. Kalau siapa yg tak pernah dengar Cuckoo boleh tengok www.cuckoo.com.my ataupun tengok video iklan nih. Iklan ni sekarang tengah keluar kat TV. Jadi agen Cuckoo ni mcm kerja part time lah. Mcm agen dropship, macam jugak affiliate, macam jugak broker tanah, macam jugak apa-apa kerja yg makan komisen. Kelebihan produk Cuckoo ni yg mudah untuk kita promote dan dapat komisen ialah dia ada bayaran ansuran bulan2. Produk pulak barang keperluan yg pelanggan guna setiap masa. Water Filter. Dan kerja-kerja agen bebas saja. Disinilah saya sediakan manual kerja-kerja online & offline untuk dapatkan jualan dengan mudah, untuk dapat GAJI KEDUA setiap bulan.

 

 

Nak tak saya ajarkan kaedah untuk dapat gaji kedua RM4k-RM8k sebulan dengan Cuckoo nih? Dan jika anda start sekarang, sebelum puasa start anda dah boleh ada GAJI KEDUA ni setiap bulan. Ada la duit tambahan untuk redah raya akan datang nih.  Saya dah garapkan semuanya dalam sebuah manual lengkap sebenarnya. Tapi saya akan berikan kepada yang betul2 ada usaha, mahu usaha dan memang perlukan RM4k-RM8K extra setiap bulan. Sanggup keluar modal sekitar RM90. Ya, ada modal. (Yg betul2 takde modal tapi mahu bagi komitmen 100% boleh bincang dgn saya). Kaedah ni  saya kongsikan dengan yg serius saja.  Saya akan masukkan anda yg nak buat projek raya 2017 ni dalam Group WhatsApp “Extra RM4k Sebelum Raya”. Saya nak hanya 30 orang saja. 30 orang yang nak Extra Income RM4k-RM8k sebelum raya. 30 orang yg saya akan pastikan dapat minimum RM4k sebelum raya.

Saya serius. 30 orang yg MAHU BUAT projek ni adalah rakan niaga saya, team saya, sila follow saya rapat2. Saya juga akan berikan semua tips & bantuan dalam whatsapp group dan medium lain. Anda VIP. Contoh lain, 30 orang ini akan saya berikan laman web peribadi contoh www.projekraya.namaanda.com. Hanya untuk pasukan saya ni saja. Tools ni saya berikan untuk pastikan anda dapat minimum RM4k anda setiap bulan. insyaAllah sasaran 5 angka sebulan seterusnya. Yang penting extra RM4k sebelum raya. Kalau sempat, sebelum puasa. Dan suka saya ingatkan potensi pendapatan projek raya ni tiada had. Mmng ada jer yg  buat income 5 angka terus. Saya kongsikan yg minimum. Sebab saya taknak berjanji langit dan bumi, gebang lebih, gimik melampau. Saya nak kongsikan kaedah yg realistik. Yg semua orang boleh dapat.  Kalau nak lebih, bergantung kepada usaha individu.

Tapi suka saya nak bagitau, tugas2 yg perlu anda buat sudah saya permudahkan sehingga ke tahap forwardkan msg sahaja. Saya dah link kan whatsapp message ke laman web. Setiap page akan menerangkan langkah seterusnya. Jadi tugas semua orang jadi mudah. Saya hanya perlukan komitmen anda. Anda beri komitmen, saya berikan komitmen kepada untuk capai minimum RM4k sebulan anda.

Apa saya dapat dari semua nih? Dalam Cuckoo, ada peluang untuk dapat income pasif juga. Iaitu bina rangkaian dan support rangkaian anda. Saya mahukan ini. Saya support anda capai GAJI KEDUA anda setiap bulan, saya juga dapat imbuhan dari kerjasama anda. Saya suka jika anda dapat RM4k sebulan. Saya MAHU anda dapat RM4k sebulan.Ianya situasi menang-menang. Jadi saya sediakan tools dan platformnya untuk anda. Akan datang saya akan tunjuk ajar anda untuk dapatkan pasif income pula.

Limited 30 orang. WhatsApp sekarang “Saya nak join Extra RM4k Sebelum Raya” ke saya

 

1 2 3 4 48