Bicara Ramadhan 2017: Keperluan MUHASABAH DIRI.

Post pertama dalam bulan Ramadhan (bulan yang panas) tahun ini, 2017. Aku nak bicara tentang MUHASABAH DIRI.

Hari ini, ramai saja rakan-rakan yang menghantar ucapan-ucapan selamat, kata-kata semangat, forwardkan hadis, doa-doa, forwardkan pelbagai bahan dan info kepada kita atau kepada group whatsapp. Tetapi kebanyakan nya hanyalah sekadar forward. Kiriman yang di forwardkan bukanlah datang dari hati si pengantar. Malah mungkin dia tidak percaya atau tidak meng”imani” apa yang di forwardkan. Tapi ada yang marah bila aku katakan begitu. Katanya aku tak menghargai apa yang dihantar.. err… mungkin. Tapi bagi aku ianya seperti makmum tegur makmum sebelah jangan bercakap. Ko cakap dulu.. ko la batal dulu. Ko kata aku tak hargai.. tapi sebenarnya ko yang menghantar sesuatu kepada sahabat tu kena fikir dulu. Apakah itu adabnya nak menghantar doa atau ucapan kepada seorang kawan? FORWARD jer..!?!?

Untuk menampakkan lebih jelas, aku bagi contoh la. Cuba korang bayangkan kawan rapat korang hantar kad raya tapi tak tulis apa2. Sekadar lukisan dan coretan berbunga yang syarikat kad tu tulis saja. Apa fikiran korang? Korang mesti pikir “mungkin dia terlupa dia belum tulis apa2 kot” atau mungkin silap hantar kot. Tak gitu?

Itu contoh kira dah tak betul jugak la tu sebab yg hantar tu ada jugak inisiatif untuk letak setem dan pos. Kes nya hari ini, FORWARD jer bro.. adakah ko rasa ko berhak dimuliakan sebab ko forward video doa orang lain untuk kawan-kawan? Owhh.. maknanya tinggal aminkan jer la yer. Aduii.. zaman dah berubah betul. Lepas tu aku plak dikatakan tak menghargai? Perghh..

Disebabkan hal forward-forward ini jugalah, makanya diwujudkan inisiatif dari badan-badan kerajaan dan swasta untuk memberikan tunjuk ajar dan penjelasan untuk umat bertindak lebih wajar dalam memanjangkan message dalam whatsapp. “Selidik dahulu, baru forward”. Atau lebih baik jika tiada langsung “jiwa” anda dalam message itu. Tak perlu forward lah lagi bagus.

Sharing aku tentang perkara ni membawa kepada suatu perkara lain.

MUHASABAH DIRI..

Dalam Islam, muhasabah diri amatlah penting supaya umatnya sentiasa berada dalam landasan yang betul menuju kearah “jalan lurus” yang akhirnya menjurus ke syurga. Secara mudahnya muhasabah diri adalah menghitung atau menilai diri sendiri. Lebih tepat lagi kalau mengikut dalil yang digunakan adalah ayat

Allah berfirman:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat); dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.”  (QS. Al-Hasyr: 18)

Muhasabah diri merupakan blueprint atau perancangan seorang muslim untuk membangunkan altar hidupnya nya menuju akhirat. Allah mengingatkan supaya kita memikirkan apa yang sudah kita buat. Adakah rutin seharian kita membina atau meruntuh?  Adakah apa yang kita buat itu negatif atau positif untuk perjalanan hidup kita. Hujungnya akhirat.  Jadi dari sini kita tahu bahawa untuk menemui Tuhan juga mesti ada prosedur, mesti ada SOP nya. Sudah tau apa mahunya Tuhan. (Kalau belum.. cari dulu..) Sekarang kita mesti melaksanakannya pula mengikut blueprint.

Apakah kena mengena kes pertama tadi dengan Muhasabah diri?

Apabila kita nak memberi, memuji, memberi komen, menegur, dan melabel orang lain, cubalah Muhasabah diri sendiri dahulu. Apabila kita selalu melihat kesilapan diri sendiri dan memperbetulkannya, maka adab kita untuk forwardkan doa, forwardkan hadis, forwardkan apa-apa saja pasti berbeza. Sebab apabila kita muhasabah diri, kita akan mudah untuk duduk didalam situasi sahabat kita. Apabila pokok bergoyang, kita tidak mudah melatah menuduh dan melabel orang lain. Malah kita akan segera mencari salah diri sendiri. Ini lah latihan muhasabah diri yang kecil sebelum kita boleh faham lebih jauh tentang akhlak seorang muslim.

Didalam kerja seharian pun sebenarnya konsep muhasabah sangat penting. Jika hari ini kita dimarahi di ofis, cari kesilapan diri sendiri dahulu. Jangan terus maki bos dalam hati :p Kalau kita berniaga hari ini rugi. Muhasabah diri, nilai balik apa yang anda buat, dimana silapnya. Perbaiki yang tak betul dan jangan biar berulang. Jual2 takde orang beli, semak balik kerja yg dah dibuat. Cari mana kurangnya. Kenapa dan mengapa jadi begitu?  Jika korang dapat menguasai konsep muhasabah ini, maka sebenarnya korang sudah jumpa blueprint menuju syurga. Sebab seperti kata Tuhan dalam surah yang aku kongsi tadi, Tuhan suruh kita lihat, perhatikan apa yang dah dibuat.. adakah betul, mengikut mahunya Tuhan persiapan kita untuk hari esok (akhirat) itu.

Moga perkongsian memberi manfaat.

Apa fikir mu tentang Tuhan?

Salam sejahtera.

Hari ini melawat insan yang aku pernah tumpang kongsi kasih sayang sedikit sebanyak sewaktu hidupnya. Namun hari ini, putus sudah taupan roh pada batang tubuhnya. Lalu dia menutup mata buat kali terakhir di alam dunia ini. Tiada rasa kesayuan yang melampau hari ini sebab aku faham segalanya adalah milik Tuhan. Kita ini “hamba”. Adakah punya harta dan kepunyaan? Tiada hakmilik apa pun kawan. Harta yang paling bernilai Tuhan pinjamkan untuk kita gunakan adalah akal fikiran. Harta yang satu inilah paling bernilai kerana ianya “pengganda nilai”. Dengan menggunakan akal kita mungkin jadi 2 kali lebih baik dari diri yang sedia ada, atau mungkin juga 2 kali ganda lebih jahanam. Jadilah bijaksana.

Bila balik ke rumah, ada cakap-cakap yang mahu jadi prihatin atau mungkin mahu perhatian. Aku ya kan saja. Sebab kata Tuhan jangan salahkan sesiapa kerana mungkin belum sampai pengetahuan kepadanya. Dan mungkin yang patut dipersalahkan atas jahilnya dia adalah kita. Mungkin. Jika belum faham untuk berani hidup berani mati. Bagi yang faham saja.

Aku terpanggil untuk berkongsi dengan mereka yang belum sampai pengetahuan kepada mereka. Kalau ada yang membaca ni masih tidak berani hidup dan tidak berani mati, maka anda lah yang paling harus baca sharing kali ini.  Cakap-cakap prihatin itu sepertinya mahu mengigatkan aku tentang “mati”. Betapa perlunya kita segera membuat persiapan untuk bertemu Tuhan. Maklumlah kita tidak diberitahu terlebih awal bila ajal masing-masing kan. Jadi bila ada manusia yang menghembus nafas terakhir kali ini, pesan dan kesan nya adalah untuk yang masih bernafas. Katanya kita ini perlu segera selesaikan “hal dunia” dan persiapkan diri untuk bertemu Tuhan.

Soalan paling asas sebenarnya yang perlu ditanya adalah.

“Apa mahunya Tuhan?.”  Adakah Tuhan mahukan kita buat sesuatu sewaktu di dunia ni? Apa dia? Jika anda boleh menjawab soalan ini, pasti saja anda akan berani hidup dan berani untuk mati. Maksudnya anda sudah faham apakah maksudnya hidup. Tiada siapa boleh kata tidak atas perintah Tuhan kan?, anda akan jadi seperti askar pejuang yang sanggup mati dan bangga untuk hidup.. sebab mereka tahu apakah matlamat mereka diberikan nyawa, dan komen orang yang kurang mengfungsikan akal mereka juga akan jadi tidak penting dan tidak rasional.

Jadi persoalan inilah yang nombor satu perlu anda jawab. Cari jawapannya, gunakan akal. Gandakan nilai diri anda. Maka inilah persiapan yang paling baik untuk bertemu Tuhan. Bukankah begitu? Pastilah persiapan yang mengikut spec (spesifikasi) diberi Tuhan yg terbaik. Mudah saja bukan? Faham dulu baru buat. Bukan sekadar bicara “ehh..segera selesaikan hal dunia”  dan kemudian siapkan pulak hal akhirat. Yang penting dulu bro.. kena tau apa mahuNya?

Saya berikan satu contoh mudah yang mungkin anda juga buat setiap hari tanpa kefahaman. Didalam bacaan solat anda ada Al Fatihah, surah ini pula ada doa atau permintaan yang selalu kita pohonkan (secara sedar ataupun tidak) iaitu. Al-Fatihah : ayat ke 6 ” Tunjukkan lah kami jalan yang lurus” Apa yang akan berlaku sekiranya tiba-tiba Tuhan tunjukkan “jalan yang lurus” itu didepan mata anda. Adakah anda akan kenal? Pastilah TIDAK sebab anda memohon tanpa kefahaman. Anda sendiri belum kenal apa itu “jalan yang lurus”. Biar faham dan kenal dulu baru anda pohon bukan?

Takkan lah anda nak doa “Ya Tuhan, berikan aku wang sejuta rupiah” sedangkan anda duduk di Malaysia dan anda tahu apa nilainya. Pasti tidak kan berlaku kan. Sebab anda berbuat sesuatu dengan kefahaman. Jadi fahamkan dulu apa sasaran nya jadi barulah anda boleh bekerja ke arah itu.

Soalan kedua pulak, bagaimana nak tau tahu apa mahunya Tuhan itu? Aaa… soalan penting nih. Jawapannya.. Tuhan dah berikan jawapan, siap dah tuliskan. Dari zaman dulu sampai sekarang tak berubah jawapannya. Tapi kena pakai akal baru faham. Semuanya ada dalam Al Quran. :p

Jadi untuk berani hidup dan berani mati mengikut kehendak Tuhan (jalan yang lurus) adalah bermula dengan memahami Al Quran.

 

Aku share satu video pendek.. dengar betul2 apa dia kata.. (minit 5:08)

XBuddyz : Misi cipta dana backup RM25,000 untuk raya 2017.

Salam sejahtera.

Suatu ketika dulu saya pernah buat review tentang modus operandi “Kerja Hantar Email dari rumah Pn Maznah”, ramai yang berterima kasih pada saya atas review tu. Kemudian muncul pula MyBC & Charity ID. Ramai juga yang sempat buat duit, termasuk saya (admin) yang buat CharityID. Kemudian ianya berkubur. Ianya berkubur sebab 1 perkara. Nanti saya share dihujung sharing nih.

Kali ini saya nak share tentang Xbuddyz. Seperti biasa kalau dihujung pembacaan ni anda rasa ianya berbaloi, rebut peluang cepat. Jangan fikir terlalu lama. Tapi kalau anda rasa ianya tak berbaloi jangan join lah. Seperti biasa saya bagi review ikut pendapat dan penilaian saya sahaja. Terpulang kepada penilaian masing2.

Baik, terus kepada Xbuddyz.

Program Xbuddyz ni saya jangka akan meletup-letup dan dapat sambutan dalam waktu sekarang nih sebab tak lama lagi nak puasa & raya. Memang orang suka sangatlah program yang membantu sesama marhaen macam nih. Maklumlah semua perlukan bantuan nak meredah Ramadhan & Syawal tahun 2017 nih. Kalau ada peluang buat duit extra RM1k, RM2k dengan modal rendah pun dah cukup bagus. Ini kan pulak kalau sasaran untuk hari raya adalah RM25,000. Modal Rm40.

YA, SAYA INGAT AWAL-AWAL.. Ada 2 kerja yang WAJIB buat kalau nak dapat income 5 angka sebelum raya dengan XBUDDYZ nih.

  • Keluarkan Modal RM40. (Sekali sahaja)
  • Dapatkan 4 orang rakan join komuniti XBUDDYZ ni.

Itu jer, lepas tu tugas anda hanya duduk diam check duit dalam akaun.

Program Xbuddyz ni BUKAN  MLM, bukan jual produk dan BUKAN berbentuk PELABURAN. Ianya Bukan perniagaan pun. Konsepnya simple “tolong menolong sesama ahli”. Lebih kurang macam MyBC & CharityID dulu. Tetapi diubah suai sedikit supaya lebih efisien.  Anda boleh join dengan bermodalkan RM40 sahaja. Dan sekali modal sahaja. Duit modal RM40 yang anda keluarkan sebenarnya membantu orang lain, yang mempunyai matlamat yang sama iaitu mahu membantu dan mahu dibantu. Kemana duit RM40 anda pegi? Lihat rajah kat bawah.

Anda bantu orang lain diawal penyertaan. Anda juga akan dibantu bila tiba masa anda. Yang hebat nya anda akan dibantu sehingga pendapatan 5-6 angka. Dengan modal RM40. Hebat.

Faktor modal pun rasanya harga mampu. Tak sampai RM50 pun. Hanya RM40. Kalau sebelum ni MYBC dan CHARITYID RM50 & RM60. Jadi modal dah semakin kurang.  Dan tugas anda hanya promosikan link anda untuk dapatkan minima 4 orang. Setiap ahli yang anda perkenalkan anda dapat bonus RM10. Jadi logiklah, 4 orang dah pulang modal.

Selepas dapat 4 orang, tugas penting anda adalah pastikan/bantu 4 orang dibawah anda ini dapatkan 4 orang mereka. Dekat sinilah timbulnya masalah yang “membunuh” program MyBC dan CHARITYID sebelum ni. Kebanyakan peserta tidak faham gerak kerja program. Pastikan anda tidak melakukan kesilapan ini lagi. Jadi dengan XBUDDYZ ini kita cuba atasi semua masalah yang akan membunuh program. Selepas anda dah join,

JANGAN DAFTARKAN ORANG PASIF.

JANGAN DAFTARKAN NAMA SENDIRI LAGI.

JANGAN DAFTARKAN NAMA ANAK / BINI / SUAMI / SEDARA MARA

Jangan la buat-buat bodoh. “kata cari 4 orang jer lepas tu duduk diam, so saya daftarkan anak, bini, mak, atuk”. Lepas tu saya duduk diam.

Memang sebenarnya program macam XBUDDYZ ni ada SpillOver & AutoUpgrade dan anda boleh duduk diam, tetapi jika semua orang yang join bersikap macam ni, maka inilah faktor yang akan “membunuh” program. Sasaran takkan tercapai. 

Jadi, dapatkan 4 orang downline anda secara iklan ke public, tak susah pun kalau anda letakkan usaha sungguh2 dalam masa 24 jam pun anda dah dapat 4 orang. Kena ada teknik. Group saya GandaNiaga.com berkongsi teknik pantas ni. Jadi ingat.. jangan main tipu. 4 orang downline anda mesti yang aktif. Ini sebenarnya untuk kebaikan semua orang.

Program-program ala-ala kutu ni sebenarnya realistik dan logik DENGAN SYARAT tiada yang mengharapkan SPILL OVER. Konsepnya boleh mengharap kalau anda dah buat kerja anda.

Saya tak segan silu mensarankan jika anda bukan jenis yang nak mencuba, jenis tak nak berusaha supaya tak payah join XBUDDYZ nih. Sebab hujung2 nanti anda yang kecewa sebab nak tunggu Spill Over nya lambat. RM40 lebur.

Tapi bagi yang ada rasa nak ubah keadaan, sanggup buat sedikit usaha, saya akan ajarkan tekniknya untuk dapat 4 orang downline anda dalam masa 24 jam. Heck.. !! Ada ramai marketer kat luar sana yang jual produk, jual servis, cari pelangan untuk harga yang jauh lebih mahal. Saya sendiri marketer online yang jual barang rumah berharga beribu ringgit setiap hari. Takkan lah anda yang nak cari pengguna yang ada modal RM40 nak putus asa begitu jer? Tapi nak RM25,000 untuk keluarga beraya kan? Kena cuba la bro..belajar. Ilmu tu lagi bernilai. Gagal cemana pun anda dapat ilmu.

Nak start? Daftar FREE sini dulu. Dah daftar saya akan WhatsApp personally.

Info detail boleh tengok KAT SINI

 

1 2 3 47