Aku ada masalah. Aku banyak HUTANG.! Aku tidak ada duit.!

Salam..

Kebiasaannya masalah yang paling besar dan yang paling berat (bagi yang menanggungnya) adalah masalah yang bertimpa-timpa dan susah nak diselesaikan. Tetapi untuk makluman anda. Semua masalah boleh diselesaikan. persoalannya adalah bagaimana caranya? Baik, dalam segmen Panadol Jiwa ini, jom kita cuba selesaikan masalah yang selalu saja memeningkan kepala dan men’demam’kan jiwa.

Buat permulaan ni, saya nak kongsi permasalahan yang paling biasa dan yang paling banyak menyerang kita, iaitu masalah kewangan. Nanti lepas-lepas nih kita bincang isu2 lain pulak ekk.. Jangan pandang remeh masalah kewangan ini. Saya berkesempatan (dalam beberapa program seminar saya sebelum ini) membuat beberapa siri diskusi bersama mereka yang blacklisted, bankrap, pinjam Ah Long dan macam-macam lagi kisah masalah kewangan. Saya sendiri terkejut apabila ada diantara mereka-mereka yang mempunyai masalah hutang ini berniat untuk membunuh diri. Saya sendiri pun ada masalah duit, (alahai.. jutawan pun ada masalah duit bro..!! trust me.. everyone does!) .Sambil menahan airmata mereka bercerita berkongsi masalah yang mereka tempoh. Terlalu berat tekanan dari masalah kewangan ini sampai jiwa2 ini tidak sanggup lagi hendak menanggungnya. Terasa seperti jalan penyelesaiannya adalah mati. Bermula dari masalah simple seperti tak cukup duit ini, akan menyebabkan runtuhnya rumahtangga, cerai-berai,pergaduhan, masuk wad, lari dari rumah, jual anak, bunuh-membunuh dan sebagainya.

Adakah anda ada masalah ini? Anda ada masalah kewangan? Setakat mana teruknya masalah kewangan anda ini?. Satu perkara yang tersangat penting dalam hal masalah kewangan ini adalah- ANDA PERLU BUAT SESUATU..!! Antara ramai yang teruk  saya jumpa mengenai masalah kewangan ini adalah mereka yang tidak buat apa-apa. Mereka buntu, tak berupaya berbuat apa2. Mereka terKAKU dengan masalah hutang mereka. Jawapan paling mudah sebagai alasan adalah. “KALAU ADA DUIT SAYA BAYARLAH.. TAPI SAYA TIDAK ADA DUIT”.

Masalah hutang akan bertambah teruk jika anda biarkan sahaja. Contohlah.. anda perlu bayar hutang dengan kadar  faedah 10% setiap hari, jadi selagi anda tidak bayar atau buat rundingan maka setiap hari masa berjalan. Hutang anda akan bertambah dari hari ke hari.. hari ini anda tidak bayar, anda hanya baring di sofa rumah anda dengan tangan di dahi, mencari idea bagaimana nak settle semua ni?!!. Argghhh..!! anda menjerit-jerit dalam hati. Nak buat apa pun takde mood. Sebab TAKDE DUIT.!! Maka sedang anda asyik mengelamun mencari idea, masa berlalu.. Subuh lepas, Zohor lepas, Asar, Maghrib, Isyak. Tau2 dah Subuh balik. Anda masih disofa. Tangan masih terletak didahi.. Plingg..!! hutang anda sudah bertambah 10% lagi.

BUAT SESUATU tidak bermaksud anda perlu bayar duit. Mungkin anda boleh berbuat sesuatu untuk hentikan interest, mungkin anda boleh buat sesuatu untuk kurangkan kadar interest, atau mungkin anda minta tempoh masa tidak dikenakan interest dan sebagainya. Yang penting BUAT LAH SESUATU..!! Saya teringat kata-kata yang biasa orang guna dalam MLM (Meniaga Larut Malam) yang juga suka saya gunakan dalam siri seminar saya. “HASIL hari ini PASTI SAMA dengan hasil semalam, JIKA USAHA yang anda buat SEMALAM adalah SAMA dengan hari ini.” Maksudnya, jika semalam anda hanya baring di sofa, hasilnya hutang anda bertambah. Jika hari ini anda masih berbaring, hanya termenung di sofa. Adakah masalah anda akan selesai? Pasti hasilnya akan sama. Hutang anda akan bertambah lagi hari ini. !!

Paling lemah tindakan yang perlu anda buat adalah minta bantuan kawan. Bukan minta duit dia untuk bayar hutang anda!. Tapi minta nasihat saja. Kalau kawan anda adalah sahabat sejati, dia akan tolong, bagi buah fikiran kalau tidak duit. Kalau kawan anda semuanya dah lari (kawan ker tuh?), nak jumpa siapa? Disinilah munculnya.. perunding kewangan. Tapi hati2 dengan perunding kewangan yer. Sebab ramai diluar sana yang pada hari ini hanya mengajarkan “semangat” dan bombastic words untuk mengaut keuntungan. Mereka mengambil kesempatan atas orang yang dah terdesak. Bisnes yang sangat mudah. ” Anda nak selesaikan masalah hutang anda? bayar dulu yuran konsultasi. Bila dah bayar, anda disuruh mencari modal puluhan ribu ringgit, atau pun disuruh mencari ‘orang’ macam MLM pulak.! Saya tak kata kaedah itu semuanya salah, cuma sepatutnya anda diberikan servis pengurusan kewangan yang betul dan membantu berbaloi dengan yuran yang dibayar. Jika anda terjumpa program pengurusan kewangan yang berbaloi, maka teruskanlah.

Kalau nak minta pendapat atau nasihat PERCUMA, boleh juga email saya di panadoljiwa@gmail.com. InsyaAllah saya boleh beri sedikit sebanyak pandangan untuk masalah anda.

Baik, panadol untuk sakit poket nih sebenarnya adalah pengurusan kewangan yang baik. Kalau takde pengurusan kewangan jitu, jutawan pun akan bangkrap.! Dan anda perlu tahu dalam pengurusan kewangan ada 2 perkara utama iaitu kurangkan kos dan tambah pendapatan.

Cakap teori saja pun tak guna kan. Mari saya kongsikan sedikit tips untuk anda bernafas seketika jika kepala otak anda dah jem sebab hutang. Gunakan teknik diatas”kurangkan kos & tambah pendapatan”. Ini caranya.. dengan teknik ini, boleh lah anda bernafas sedikit.

Cuba cari apa yang bernilai dalam rumah anda dan jualkan nya..!! Paling menarik anda juga boleh downgrade. Contoh: Jika dirumah anda sekarang ada TV flat screen 40 inci, ambil gambarnya dan letakkan iklan di Mudah.my, untuk dijual.!. Percayalah, tak sampai 24 jam akan ada orang nak beli. Anda boleh jual sekitar harga RM1000. Sambil itu, anda cari juga TV yng serupa dengan TV anda tapi saiz yg lebih kecil, 32 inci mungkin. Di Mudah.my juga. Call penjual tu dan beli. Beli dengan harga sekitar RM400. So sekarang anda dah dapat RM600 untuk bernafas, dan anda masih ada TV untuk tengok wrestling atau bola. 40/42 inci dengan 32 inci anda takkan rasa beza sangat pun.

Anda boleh buat teknik ni dengan barang2 lain dalam rumah anda. Mungkin sofa, meja makan, air con, peti ais, xbox, playstation malah henpon pun boleh. Downgrade… buat masa ini, nanti bila dah ok balik.. boleh upgrade semula hidup anda kan.. hehehe

Selamat mencuba.. !! 🙂

 

 

 

29 comments

  • saya memang sgt2 hadapi masalah kewangan yg teruk macam nak bunuh diri ja ni

  • Shikin

    MEMERLUKAN WANG?? ADA HUTANG YANG HENDAK DISETTLEKAN?
    BERHADAPAN MASALAH CTOS, CRISS, BLCKLIST, BANCRUPTCY???
    SUDAH BERPENCEN? KOMITMEN TINGGI? AKPK?
    PINJAMAN KAMI LOAN KAMI SERENDAH RM100 KE RM50,000
    INTEREST KAMI SERENDAH 0.75%
    BAYARAN SECARA AUTO DEBIT..
    PINJAMAN KAMI MUDAH, CEPAT DAN SELAMAT DI SISI UNDANG2
    UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI SAYA SHIKIN DI TALIAN 03-78730798 ATAU EMAIL SAYA DI sitinorashikin@my-ios.com.my
    UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA LAYARI LAMAN WEB KAMI DI https://www.my-ios.com.my/

    TERIMA KASIH

  • amilah bt abd jalil

    saya minta nasihat dan tolong email kepada saya

  • azman bin abdul razat

    Slm…sya da cuba mcm2 loan tp tak lepas d sbb sya da istihar sbg blaclist…sehingga la sya menjumpa IOS ni dan ingin mencubanya tetapi setelah 3x percubahan tuk loan msh jg gagal harap blh d perjelaskn dan dpt d pertimbangan semula…

  • kakngah, subang

    Saya baru cuba apply loan dgn IOS…masa memohon rasa confidence boleh dpt…amaun yg kita bole apply dari 2×gaji – 50k! Staff mereka sendiri yg letakkan amaun setelah tunjuk kiraan loan yg kita hendak! Tapi masa lulus permohonan amaun yg dia nak beri bawah 2k!! Penat rasa turun naik isi borang n anta dokumen!! Rasa tertipu bila diberitau boleh apply hingga 50k tapi dpt bawah 2k je!! Alasan nak tengok payment dulu ok ke tak sedangkan bayaran pinjaman adalah autodebit! Kalu tahu mcm ni…saya x kan apply….buang masa je!!

    • UlikeEditor

      Orang kata, kalau time polis buat rush, jangan duduk dekat2 situ… nanti kita kena angkut sekali. haahahaha..
      nih peribahasa zaaman sekarang. maksudnya gini, kalau dah tempat loan yang kita nak buat tu ada mirip2 modus operandi Ah Long..
      Tak kisah la peminjam wang berlesen ker.. jangan hampiri. Walaupun anda rasa dah takde alternatif lain. Sebenarnya ada..
      sebab yang mirip macam ni semua menyusahkan jer. Ramai yang dah cuba dan merasa..

    • NCY

      Setuju. Skrng syarikat yg berlesen lg susah nk dpt loan sbb dorang xnk ambik risiko.. jd kita yg terdesak ini tiada pilihan utk pergi cari yang tidak berlesen(Along)

    • Syah

      Awk nak pinjam brapa? Awk ada pinjaman berlesen lain waktu aply dgn ios?

    • Razifah Radzi

      Ya ..Sape2 yg nak buat loan iOS… fikir la banyak kali…Masa bincang..Cakap boleh apply ikut gaji…Tanya dalam phone…Brape boleh apply…Suruh pergi office.. Dah la jauh…Tup2..Bila sampai sana…Loan dpt konon2 rm5000…Tapi cash in hand bawah rm2k je…Dah la tu…Staff Bahagian collection..Ms Ain… Memang tak Tau Adab…Too rude bila bercakap dgn Customer…Macam Kita Ni hutang rm50k… Dapat bawah 2k je pun…Memang Kdg2 trlambat buat payment ..Tapi x pernah tertunggak…Apa hak awak Ms Ain…Nak cakap kasar bila call nak buat collection…Awak ke yg nak kena tanggung hutang customer kalau dia lambat bayar…Memang sangat2 kurang ajar…So,sape2 yg berniat nak buat loan dgn iOS tu…fikir2 la banyak2 Kali…

  • MAT SANGKUT

    JANGAN PINJAM DENGAN IOS CREADIT…KAWAN BAIK AKU SAMPAI SEKARANG TAK BAYAR ABIS LAGI…PINJAM 5K DAPAT TAK SAMPAI 3.5 K TOLAK ITU INI…DAH LAA INTEREST TINGGI MELAMBONG!..PIKIR2 DULU…KALAU TERPIKIR IOS CREDIT TUU

    • fia

      Omg bru nk apply ios.. huhuu…

    • Razifah Radzi

      Ya ..Sape2 yg nak buat loan iOS… fikir la banyak kali…Masa bincang..Cakap boleh apply ikut gaji…Tanya dalam phone…Brape boleh apply…Suruh pergi office.. Dah la jauh…Tup2..Bila sampai sana…Loan dpt konon2 rm5000…Tapi cash in hand bawah rm2k je…Dah la tu…Staff Bahagian collection..Ms Ain… Memang tak Tau Adab…Too rude bila bercakap dgn Customer…Macam Kita Ni hutang rm50k… Dapat bawah 2k je pun…Memang Kdg2 trlambat buat payment ..Tapi x pernah tertunggak…Apa hak awak Ms Ain…Nak cakap kasar bila call nak buat collection…Awak ke yg nak kena tanggung hutang customer kalau dia lambat bayar…Memang sangat2 kurang ajar…So,sape2 yg berniat nak buat loan dgn iOS tu…fikir2 la banyak2 Kali…

  • Spangebox

    Mat Sangkut,

    kawan awak apply dengan IOS dari tahun bila?

  • UlikeEditor

    Untuk bantuan menghadapi puasa/raya yang just around the corner. boleh guna platform ni http://www.gandaniaga.com

  • MANGSA IOS

    saya lepas apply dengan IOS, dpt 2 amount rm4500, tapi dpt kat tangan cuma rm3000 bulanan rm871x6=5226.00 offer lagi 1 7K tapi kat tangan cuma dpt rm4020.00 bulanan 817×10=8170.00 lebih kurang along jugak ni…

  • Fatin

    Masalah kewangan…boleh pm sya..0187736221 syarikat kewangan berdaftar dengan KPKT..in sha allah boleh bantu..terima kasih..

  • Fatin

    Pinjam 5k dapat 3.5k too much..apa yg ditolak?kata kerajaan 0.75% swasta 8%..tu dah bukan macam yabg diiklankan..

    • BaD

      Nak pinjam koperasi KOGEMILANG
      Sms/call 016-4200026

    • Mr K

      Tempat awak caj berapa pula processing? Pinjaman berlesen banyak yg x reveal actual cost. Sampai ofiz baru ada mcm2 sampai jumlah interest/pinjaman boleh bertukar2. Calculator lain2 ke sampai kira dah x sama.

  • En kerol

    Nak buat pinjaman call 017-3756774

  • siti fatimah ismail

    sy dr agen syarikat pinjaman yg berdaftar dengan KPKT,.syarikat kami telah membantu ramai org diluar sana yg menghadapi masalh kewangan..mereka berpuas hati dgn syarikat kami kerana berjaya menyelesaikan mslh yg mereka hadapi…bagi yg ingin mendapatkn khidmat kami sebagai consultant ,anda boleh hubungi sy ditalian 0173716567

  • Bad

    Untuk pinjaman peribadi.syarikat pinjaman wang berlesen,berdaftar dengan kementerian kesejahteraan perumahan & kerajaan tempatan (kpkt)..untuk makluman lanjut hubungi sya..0164200026 (Bad)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *