Apa status Whatsapp anda?

inventwhatsapp2

Salam sejahtera.

Semalam dalam aku sibuk-sibuk mengupdate handphone. Aku belek-belek contacts number dalam handphone. Baru aku perasan, ada beribu-ribu contact number kat dalam handphone. Semua ni aku kenal ker? Hahahaha.. cam tak kenal jer. Owhh.. baru aku perasan yang nombor-nombor ni aku add dari aplikasi WHATSAPP. So.. aku go through pulak dalam contacts yang ada dalam apps WHATSAPP. Aku terperasan sesuatu… yang mungkin korang pun tak perasan selama ni.

Sekarang nih rasanya sangat ramai lah pengguna handphone smartphone yang guna whatsapp. Rasanya lagi ramai yang gemar berborak dalam whatsapp group dari berkomunikasi dalam facebook group. Walaupun sebenarnya (bagi mereka yang tak tahu) whatsapp ni dah secara rasmi dipunyai oleh Facebook (Mark Zuckerberg). Walhal pencipta Whatsapp yang juga bekas pekerja dalam Yahoo ni pernah mintak kerja kat Facebook tapi kena tolak. Hahahaha..  Facebook beli WhatsApp dengan harga berbilion USD..  (pembelian termahal kot..) Dan whatsapp juga telah mengakibatkan, dan  dijangka akan berterusan mengakibatkan kerugian berbilion usd kepada pasaran telekomunikasi  dunia yang menggunakan suara (voice  to voip).  Sebab sekarang semua dah malas cakap. Nak whatsapp jer.. huhuhu.

Anyway, aku bukan nak cerita pasal Zuckerberg atau Facebook atau Whatsapp sangat sebenarnya…  (walaupun kisah jatuh bangun founder whatsapp ni bagus untuk inspirasi.. hehe.. korang carik sendiri laa..) aku suka nak menarik perhatian korang pasal bagaimana semuanya bermula dan apa kaitannya ngan kita semua. Inilah sesuatu yang mungkin korang tak perasan. Tahu tak korang pada permulaan pembangunan WhatsApp ni idea yang nak diletakkan adalah idea kecil sahaja iaitu “hendak meletakkan status pada nama dalam contact”. Itu saja sebenarnya yang cuba dibuat oleh Brian Acton dan Jan Koum . Namun setelah dikembangkan ianya menjadi lebih gah dan sehingga hari ini, dilaporkan ada lebih kurang 900 juta pengguna smartphone menggunakan WhatsApp. Dan idea kecil tentang status  itulah yang pada hari ini tidak diendahkan sangat. Orang dah gunakan whatsapp seperti bercakap. Malah lebih baik dari bercakap sebab dapat menghantar gambar kepada  yang “mendengar” / “membaca”. Jadi ramai yang tak kisahkan “Status” itu lagi. Mereka lebih kepada nak ber message sahaja. Memang itu ler matlamat utama pengguna.. hahaha.

Jadi, hari ini cuba korang bukak bahagian contacts dalam whatsapp korang dan cuba baca satu-satu STATUS WHATSAPP rakan-rakan anda.  Korang  akan dapat lihat sesuatu yang lebih dari sekadar status. Inilah idea asal yang mencetuskan WHATSAPP. Cuba baca status mereka. Walaupun dah diletakkan status yang preset seperti – “Available, Busy, At School, At the gym, Sleeping” dan lain-lain. Kelebihan untuk meletakkan status dengan kehendak masing-masing sebenarnya boleh lah juga melambangkan identiti pengguna nombor whatsapp tersebut.  Sebagai contoh kalau dia tulis statusnya “ BN sentiasa dihatiku” , boleh lah kita andaikan empunya nombor whatsapp ini cenderung berpolitik dan cenderung kepada parti politik mana.. hehehe.. atau ada yang tulis “kerja..kerja..kerja..” jadi kita boleh anggap pengguna ini selalu sibuk dan komited kepada kerja. Atau jika kawan anda letakkan sesuatu yang berbunyi ceria, dia mungkin seorang yang happy go lucky dan suka tersenyum..

Jadi boleh lah dikatakan status ini melambangkan diri korang. Ramai yang tidak endahkan status ini juga. Mungkin mereka tak perasan atau tidak merasakan ianya penting. Namun hari ini setelah korang baca post ni, korang dah tau, inilah punca yang mencetuskan aplikasi whatsapp dan ianya bernilai besar, dan korang akan terfikir untuk buat status whatsapp yang gempak-gempak dan bombastic untuk melambangkan identiti  korang. Dan kalau korang rajin, cuba la baca status rakan-rakan anda di whatsapp tu.. nanti korang akan setuju dengan pendapat aku sebab kebanyakan status yang ditulis tu kena dengan perangai kawan-kawan yang kita kenal tu. Ianya melambangkan imej mereka atau keadaan emosi diorang pada waktu terkini. Ianya lebih dari sekadar ayat.. ianya juga inspirasi kepada orang lain.

Cuba belek-belek whatsapp tu.. hehehehe. Bermula dengan idea kecil , namun ianya bernilai billion..

inventwhatsapp1