Kehidupan pantas tanpa pentunjuk – Al Quran

atakacuh

Peribahasa omputeh berkata: “Speed Kills..” Tak sangka pula rupa-rupanya dalam kita bangun,tidur, kerja- bangun,tidur,kerja setiap hari kepantasan waktu yang berlalu tu membunuh kita perlahan-perlahan. Laju sangat kita ni menjalani hidup, sampai tak clear apa tujuan. Posting kali ni nak mengajak diri aku sendiri dan yang sudi membaca untuk berhenti sekejap.. check kenderaan pantas korang dan yang paling penting check peta.. check gps korang. Check halatuju. Asyik berjalan saja.. nak pergi mana ni?  Kalau dalam hidup.. check Al Quran. Mungkin dah lama tak tengok. Adakah ianya sudah tidak relevan utk kita? Ko yakin?

Memahami petunjuk Tuhan. – Al Quran.

(yg ni bahasa puitis sikit.. sabor jerlah.. cuba la paham.. hahaha)

Sungguh kasihan melihat diri tidak dapat melihat dalam gelapnya malam. Aku tidak ada petunjuk. Nafasku sesak. Walaupun pagi tadi aku lihat cahaya memandikan setiap sudut dengan ilmu dan petunjuk Tuhan. Belum juga aku faham walaupun bersilih gantinya kelambu alam. Tidak semudahnya aku jatuh cinta, tidak semudahnya aku memahami rencana Tuhan. Kasihanilah aku, yang semakin kusut. Jiwa dan hidup. Nafas dan kalbu. Dunia, wang dan politikus usang.

Dahaga kasih Pencipta walaupun hujan turun membasah diri setiap pagi. Janganlah seksa aku begini, Tuhan. Jika aku Kau pilih, pimpinlah aku. Jika aku tak layak, apa lagi harus aku buat? Sekarang aku tahu tak mudah menongkah arus dan langit yang kelabu. Kalau tiada petunjuk hidup. Atas titian penghubung mana yang harus aku imbang diri. Bawalah aku pergi, walau sedikit saja iman dalam sedu yg ada ini.

Segala puji buatMu Tuhan. Rupa-rupanya Kau mengajar manusia melalui kalam. Melalui Al Quran. Diantara malam yang kian meninggalkan gelap dan subuh yang menyingsingkan fajar Kau berikan penjelasan dengan kitab-kitab. Alam tidak pernah keliru, tetap berserah dengan rencanaMu. Tapi aku,.. tangisanku belum henti. Pipiku masih basah, sebab aku takut terlerai janji. Selama ini tali janji aku ikat dalam nafsu dan keliru. Pawana itu semilir, semirip. Kini janji Mu Tuhan,aku rasa sangat berat dan terlalu sayu hati bila menyimpulnya. Mampukah aku? Aku takut.. rajuk dan rindu kepada sumpah setia, cinta pada ciptaan Mu yang indah-indah, yang mudah-mudah, yang limpah ruah. Masih basah dan bayangnya masih menghapus resah, seakan benar. Bantu aku Tuhan..

Al Quran ini lah petunjuk. Yang merungkai benih akidah, menjadi pohon yang menjulang ke langit. Bukan lagi sangka-sangka perhimpunan unggas atau pertempuran sawa dan tedung. Bukan kalimah keramat yang berbatasan waktu. Yang menjelaskan sapi betina, nas, dalil dan gunung-ganang. Terungkailah janji-janji yang menaungkan cahaya lebih terang dari bintang dan matahari. Keluarkan yang kelam dari kegelapan. Ada cahaya dalam Al Quran.

———————————————————————————————–

Janganlah tidak endahkan Al Quran. Jangan biarkan orang lain yang bacakan, yang fahamkan Al Quran untuk kita. Al Quran itu untuk setiap individu masing-masing. Carilah sebab untuk mendekatkan diri. Jangan cari alasan untuk jauhkan diri. Alasan anda untuk jauh dari Al Quran sebenarnya adalah alasan untuk mati dalam kehinaan. Jangan kata susah atau tidak tahu bahasa Arab, tajwid atau sebagainya. Jalannya mudah, hukum Tuhan juga mudah. Jangan melampaui batas. Itu saja. Orang yang dipilih Tuhan untuk mengajarkan Al Quran tidak diajarkan Tuhan untuk sombong diri atau menghinakan manusia lain dimata mereka. Akhlak mereka adalah senada kehendak Tuhan. Rapatkan diri, mintalah bacakan, mintalah jelaskan, mintalah difahamkan. Jangan nanti terlambat.

Semoga anda tahu destinasi..

alquran

 

CharityID tipu?

dermabro

 

Salam sejahtera.

Dulu orang tanya saya pasal bisnes urus email di rumah Puan Masnah. Sekarang ni orang tanya pulak pasal CharityID.com plak. Hmm.. kedua-dua program ini menggunakan modal yang sama yakni RM60. Ya, ada modal yer.. bukan percuma.  *Ramai yang tanya jer tapi tak pernah nak cuba.. susah juga tu.. hehehehe.. kalau nak berjaya kena berani ambik risiko. Yang ni modal RM60 kira ok la. Kalau yang lain tu sampai beratus, beribu.. lagi seram nak cuba kan.  Tapi kalau modal RM60 pun anda tak berani nak cuba, maknanya bisnes online dan program networking tak sesuai untuk anda. Lebih sesuai makan gaji saja. (hehehehe.. jangan marah aa..)

Anyway, pasal CharityID.com ni saya rasa takde ruang untuk admin program ni nak menipu sesiapa sebab pertamanya konsep yang dibawakan adalah derma sesama kita. Dengan program ini anda tidak perlu menjual apa-apa. Sistemnya ada auto lock (yakni anda tak perlu buat apa-apa langsung) atau pun kalau anda nak lebih cepat, anda boleh promosikan link anda sendiri. Keduanya, dan yang paling penting kita bayar RM60 tu terus ke akaun penerima. Bukan kepada company atau orang tengah. Jadi tiada hanky panky. Penerima terus dapat duit dari anda. Anda pula akan dibayar oleh orang lain terus ke akaun bank anda juga. Kerja anda approve kan derma dari orang lain saja. Jadi, CharityID tak boleh nak tipu lah. Jadi persoalan samada CharityID ni scam atau tak tu dah terjawab.

Menarik lagi CharityID ini menggunakan konsep langkah demi langkah. Bermula dari pendaftaran sehinggalah langkah level yang seterusnya dimana anda boleh dapatkan derma yang lebih tinggi seperti RM120, RM240 dan RM360. Jadi jika anda mahu menyertai program CharityID.com ni anda hanya perlu ikut langkah demi langkah.

Namun suka saya ingatkan kepada pengguna lihat dulu info yang diberikan. Saya puji admin CharityID sebab menyediakan platform untuk membantu user mereka dengan video, pdf dan link yg bagi saya sangat bagus untuk membantu program berjalan lancar. Thumbs up.. !!

Well, sebab info dari video CharityID pun dah cukup bagus.. tak perlu dah saya cerita panjang. Lihat jer lah video disini. Secara ringkas boleh saya simpulkan, bagusnya CharityId adalah pada ketelusan (bayar terus pada akaun penerima) dan support yang bagus. Risiko dalam program ini pula sangat rendah iaitu kalau program ni tutup lah. huhuhuhu…

Tapi apa-apa pun semua program-program yang berbentuk networking ni akan bergerak laju jika anda buat promosi. Jadi, semuanya bergantung kepada anda juga..

Good luck..!!

Dibawah contoh-contoh pendapatan yg boleh anda dapat..

rezekihari2

charityIdprove

 

testimonialCID2

testimonialCID

JOIN SEKARANG..

Atukarduit